Dezvoltarea unei relatii bazate pe încredere între medic si copilul dvs. este unul dintre obiectivele noastre principale, în vederea promovarii unui adevarat parteneriat de lunga durata cu acesta,. Astfel dorim sa asiguram copilului dvs. o supraveghere permanenta a starii de sanatate a dintilor, sa îl instruim în vederea realizarii unui periaj dentar corect, sa efectuam tratamente care sa previna formarea cariilor dentare precum si tratamente care sa rezolve aceste probleme odata aparute.
Frumusetea revigoranta a copilului dumneavoastra porneste din zâmbetul sau. Alaturi de dumneavoastra, dorim sa contribuim la un zâmbet mereu fericit.
Cum se realizeaza prevenirea aparitiei cariilor la copilul meu?
Cel mai important lucru pe care îl puteti face chiar dumneavoastra este sa supravegheati igiena copilului si sa insistati ca acesta sa îsi perieze dintii dupa fiecare masa. Cu toate acestea, cel mai important periaj ramâne cel dinaintea somnului, fie ca este somnul de dupa-masa sau somnul de noapte. De asemenea, este foarte important ca dupa periaj, copilul dvs. sa nu mai consume alimente sau lichide îndulcite pâna la somn.
Este absolut interzis ca în timpul noptii copilul sa doarma cu tetina în gura; cu atât mai mult, daca în sticla respectiva se afla sucuri îndulcite, ceai îndulcit, lapte riscul aparitiei cariilor dentare la dintii de lapte si apoi ulterior la dintii permanenti este foarte mare. Cariile astfel aparute sunt deosebit de agresive; în cazurile avansate coroana dentara poate fi distrusa în întregime de aceste procese carioase, denumite carii de biberon.
O alta metoda de prevenire a formarii cariilor este sigilarea dentara. Aceascta manopera este realizata în cabinetul nostru si se aplica molarilor permanenti necariati. Cum în majoritatea cazurilor acestia se cariaza în primii ani dupa eruptia lor, este important pentru reusita procedeului sa putem efectua sigilarea dentara cât mai repede dupa eruptia molarului pe arcada. Vârstele de eruptie ale molarilor sunt: 5-6 ani pentru primii molari permanenti si 12-13 ani pentru molarii secunzi. Aceste vârste de eruptie sunt orientative, putând exista o variabilitate de 0,5-1 an. Principiul acestui tratament pleaca de la observatia ca majoritatea covârsitoare a cariilor molarilor permanenti au debutul la nivelul santurilor si fisurilor de pe suprafata ocluzala a dintelui (cea folosita în masticatie).
Astfel, prin acest procedeu se aplica un fluid care întra în toate aceste fisuri si care ulterior este polimerizat (întarit) cu ajutorul lampii de fotopolimerizare. Acele fisuri fiind ocupate de materialul întarit, resturile alimentare si bacteriile nu vor putea patrunde, realizîndu-se astfel protectia dintelui, la o vârsta la care deprinderile igienice sunt înca în curs de formare.
Alte metode de prevenire a cariilor dentare sunt reprezentate de fluorizarile realizate în cabinet sau acasa cu geluri cu fluor care absorbindu-se în dinte, creste rezistenta acestuia la carie.
Ce alte beneficii ale monitorizarii dentare a copilului meu exista?
Perioada în care copilul dvs. îsi scimba dintii de lapte cu cei permanenti este între 6-12 ani si este o perioada cu modificari rapide la nivelul arcadelor dentare, uneori si de la o luna la alta. Monitorizarea copilului dvs. asigura posibilitatea recunoasterii din timp a înghesuirilor dentare, rotatiilor dentare sau a altor malpozitii si a interventiei cât mai precoce pentru rezolvarea acestor probleme, la o vârsta la care tratamentele ortodontice sunt foarte usor acceptate si când dintii se deplaseaza foarte eficient pe arcade.
Educatia dentara
În cabinetul nostru, copilul este privit ca un colaborator foarte important, cu nevoi specifice. Noi promovam vizitele în cabinetul stomatologic de la vârste cât mai fragede ale copiilor, cu scopul de a obisnui tânarul pacient cu necesitatea controalelor periodice si de a forma o rutina din aceste controale. În acelasi timp o importanta foarte mare revine realizarii unui periaj corect, la început de catre parinti, apoi sub îndrumarea lor pentru ca în final aceste deprinderi sa se constituie intr-un obicei adânc înradacinat.
Eruptia dintilor de lapte are loc între 6-30 luni. Daca înainte de eruptia dintilor de lapte copii sunt mai agitati si mai irascibili, aceasta se datoreste unor senzatii de jena si mâncarime pe care le resimt la nivelul gingiei unde urmeaza sa erupa dintele. În acest sens, se recomanda badijonajul pe gingie cu solutii anestezice care pot fi procurate din farmacii, fiind create special în acest scop.
Când începe igiena dentara a copilului meu?
Igiena dentara a copilului tau începe odata cu eruptia primului dintisor de lapte. În aceasta etapa se recomanda stergerea usoara a gingiilor cu degetul înfasurat intr-un material moale si imbibat in ceai de musetel. Ulterior se poate începe periajul cu periute moi cu cantitati mici de pasta (cât un bob de mustar), urmând ca la vârste mai mari copilul sa capete deprinderile necesare pentru a continua de unul singur.
În acest mod cariile vor fi o raritate pentru copilul tau, el va fi obisnuit cu ambianta cabinetului stomatologic iar manoperele noastre vor fi minim invazive.