Termenul de ortodontie se refera la “dintii drepti” sau altfel spus, dintii aliniati corect pe arcade. Alaturi de o ocluzie (muscatura) stabila, alinierea dentara cât mai estetica este unul dintre obiectivele principale ale ortodontiei.
Ce probleme rezolva ortodontia?
Ortodontia rezolva probleme legate de înghesuiri dentare, angrenaje inverse, rotatii dentare, dinti nealiniati pe arcade, etc.
Malpozitiile dentare afecteaza si fizionomia, astfel încât tratamentul ortodontic este direct implicat în rezolvarea problemelor de estetica dentara cât si a celor functionale. Astfel, malpozitiile dentare pot afecta negativ articulatia maxilarului, pot provoca dureri la masticatie, pot favoriza sau declansa boala parodontala; alinierea dentara usureaza semnificativ igiena dentara, fiind redus astfel riscul de carie.
Cum se realizeaza deplasarea dentara?
Aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul aparatelor ortodontice, care se impart în mai multe categorii: mobile, mobilizabile si fixe.
Daca primele 2 tipuri se adreseaza copiilor pâna la 12-14 ani si anomaliilor usoare, aparatele fixe sunt utilizate pentru o pozitionare perfecta a dintilor chiar si în cele mai dificile anomalii. Aparatele fixe utilizate în cabinetul nostru sunt pozitionate pe fata externa (vizibila) a dintilor si pot fi compuse din brackets metalici sau ceramici pentru un efect fizionomic cât mai placut.
În viitorul apropiat vom oferi pacientilor nostri si posibilitatea alegerii unor aparate ortodontice fixe pozitionate pe fata interioara (dinspre limba) a dintilor, în acest caz aceste aparate fiind complet fizionomice
Recomandari pentru purtatorii de aparat fix:
Primele zile de dupa aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Pentru ca adaptarea sa fie cat mai usoara, va recomandamurmatoarele:
- 1. Folositi ceara de protectie pe toate zonele aparatului care jeneaza buzele, obrajii sau limba.
- – Daca tensiunea resimtita in prima zi este mare, puteti lua un antiinflamator sau un analgezic (Nurofen, Paracetamol) pentru a o reduce, respectand indicatiile medicului asupra dozei si frecventei;
- – Folositi o alimentatie de consistenta mai redusa, in special in primele zile;
- – Respectati indicatiile privind igiena aparatului si incercati ca ele sa devina in scurt timp o rutina( periaj orizontal pe zonele cu bracketuri si utilizare periutei interdentare, folosirea dusului bucal).
- 2. Evitati alimentele dure sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (guma de mestecat, caramele, alune, fistic, covrigi, fructe tari etc).
- 3. Nu se va musca din nici un aliment folosind dintii din fata – alimentele se rup sau se taie in bucati si se mesteca pe dintii posteriori.
- 4. In unele etape de tratament este posibil ca medicul dvs sa va indice purtarea unor elastice. Respectati indicatiile privind modul de aplicare si numarul de ore de purtare zilnica!
- 5. Daca se desprinde un inel sau un bracket, acesta se va pastra, fiind repozitionat de catre medic la urmatorul control.
- 6. Capatul ligaturilor metalice este de obicei rasucit sub arc. Daca in cursul periajului sau alimentatiei acesta se deplaseaza si devine iritant pentru obraz sau limba, incercati sa il impingeti la loc cu degetul, sau utilizati ceara ortodontica pentru a-l acoperi.
- 7. Arcurile flexibile si subtiri se pot deplasa si va poate jena capatul acestora. Incercati sa le miscati inapoi, sau daca nu este posibil si nu puteti ajunge la medicul ortodont, sectionati-l cu o forfecuta si indepartati-l. De asemenea, puteti folosi ceara ortodontica pentru a acoperi capatul care deranjeaza.
Pentru a raspunde nevoilor estetice celor mai exigente, în cazul anomaliilor mai putin severe oferim pacientilor nostri posibilitatea tratamentului cu un aparat ortodontic complet transparent si invizibil, care este pozitionat pe arcadele dentare si care venind în contact cu dintii, îi duce în pozitiile dorite. Aceste aparate sunt deosebit de precise, fiind realizate în laboratoare specializate din strainatate cu care suntem în parteneriat, pe baza modelelor furnizate de catre cabinetul nostru.
La ce vârsta se poate realiza tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic este posibil la orice vârsta. Singura conditie necesara este ca sa nu existe boli generale sau acestea sa fie compensate ( de exemplu în cazul diabetului glicemia sa fie în limite normale o perioada mai lunga de timp). O alta contraindicatie o reprezinta afectiunile care anchilozeaza (sudeaza) dintii de os sau care modifica comportamentul normal al unor celule osoase specializate (cazuri foarte rare) .
La copii tratamentul ortodontic este în general început în timpul dentatiei mixte, adica dupa vârsta de 6-7 ani. În cazul descoperirii unor obiceiuri vicioase (vezi mai jos-aici trebuie un link pentru subiectul respective care e pe aceeasi pag dar mai jos) care pot deforma arcadele dentare si dauna alinierii dintilor, exista unele aparate care pot contracara aceste obiceiuri si implicit pot preveni aparitia unor probleme ortodontice mai grave în viitor.
Care sunt diferentele între tratamentul ortodontic cu aparate fixe la copii si la adulti?
În general deplasarea dentara se produce mai rapid la copii si mai lent la adulti. Uneori în timpul deplasarilor dentare pot aparea usoare senzatii de jena sau tensiune pe care adultii uneori le acuza, spre deosebire de copii unde aceste fenomene sunt mult diminuate sau inexistente.
Ce sunt obiceiurile vicioase si cum pot sa afecteze dintii copilului meu?
Obiceiurile vicioase sunt unele gesturi facute de copii, repetate constient sau nu de foarte multe ori pe zi, care au drept efect deformarea arcadelor dentare sau modificarea pozitiei dintilor.
Exemple de obiceiuri vicioase:
Sugerea degetului dupa vârsta de 3-4 ani;
Aspiratia buzei inferioare – apare de obicei în asociere cu un alt obicei vicios:
Respiratia orala – cel mai frecvent se datoreaza vegetatiilor adenoide sau “polipilor” nazali, deviatiilor de sept, etc;
Deglutitia atipica ( interpunerea limbii între dintii din fata în momentul înghitirii);
Prin diverse mecanisme, toate aceste obiceiuri aparent inofensive pot deforma arcadele dentare sau oasele maxilare ale copilului ducând la probleme mult mai mari la vârste mai mari. De aceea este important ca impreuna cu noi sa le identificati si împreuna sa le eliminam din viata copilului dumneavoastra. Uneori simpla discutie si supraveghere poate rezolva problema, alteori poate fi nevoie si de aparate ortodontice special concepute în acest scop.
Cum va puteti da seama daca copilul tau are nevoie de tratament ortodontic?
Uneori semnele care sugereaza necesitatea unui tratament ortodontic nu sunt foarte evidente. Totusi urmatoarele semne pot fi sugestive:
– Eruptia întârziata a dintilor permanenti ;
– Obiceiuri vicioase practicate de copilul dvs.: suptul degetului, respiratia orala (pe gura), aspiratia buzei inferioare;
– Arcade dentare inegale sau asimetrice;
– Dinti înghesuiti;
– Dinti iesiti prea mult înafara sau prea mult spre interior;