Stomatologie generală

Alaturi de serviciile de ortodontie si ortopedie dento-faciala, cabinetul nostru va pune la dispozitie o gama larga de servicii de stomatologie generala:

1) Tratamente de urgenţă – uneori se întâmpla ca durerea dentara sa nu mai cedeze la medicatia calmanta, astfel încât se impune vizita la medicul dentist pentru îndepartarea durerii. Cabinetul nostru va sta la dispozitie în vederea tratamentului durerilor dentare,traumatismelor dentare, hemoragiilor postextractionale.

servicii dentare

Ceea ce trebuie sa stiti referitor la urgente este ca aceste pot fi evitate prin controale periodice când pe lânga inspectia directa se realizeaza si radiografii dentare; astfel problemele pot fi depistate din timp si rezolvate astfel încât durerea dentara sa fie evitata.

Cu atât mai mult, dacă:
– Sunteti fumator;
– Aveti o alimentatie nesanatoasa;
– Aveti în familie cazuri de boala parodontala (tartru dentar, dinti mobili, etc);
– Nu folositi apa dentara;
– Uitati frecvent sa va spalati pe dinti;
– Scrâsniti noaptea din dinti (bruxism);
– Ati efectuat de curând o albire dentara;
– Consumati frecvent alimente cu aciditate crescuta;
– Aveti probleme ortodontice ( dinti înghesuiti, etc.);
– Consumati frecvent dulciuri;

aceste vizite sunt cu atât mai mult necesare! În acest mod veti evita atât urgenta dentara si durerea care apare, cât si posibila pierdere a unor dinti care pot fi salvati.

Mai mult, costurile rezolvarii unor afectiuni în faza incipienta sunt mult mai mici comparativ cu fazele mai avansate în care este cel mai frecvent necesara înlocuirea unor dinti extrasi , fie prin lucrari protetice fie prin implante.

2) Profilaxia dentară – primul pas în asigurarea sanatatii dintilor si gingiilor dumneavoastra îl reprezinta mentinerea unei igiene corecte a acestora. Plecând de la ideea ca întotdeauna este mai usor sa previi decât sa tratezi, în cabinetul nostru veti beneficia de urmatoarele masuri profilactice:

– Detartraj cu ultrasunete (îndepartarea pietrei de pe dinte);
– Aplicarea unor lacuri desensibilizante pentru prevenirea sensibilitatii dentare dupa detartraj;
– Control periodic al starii de sanatate a cavitatiii orale ( la 6 luni);

servicii dentare
servicii dentare

3) Estetica dentară – cuprinde manoperele care cresc efectul estetic al dintilor dumneavoastra
Periajul profesional se realizeaza cu periute si paste speciale . Aceste paste pentru periaj contin miniparticule abrazive si substante pe baza de fluor care este înglobat în dinte, crescând astfel rezistenta acestuia la carie.
Bijuteriile dentare se aplica pe smaltul dintilor prin tehnici speciale astfel încât integritatea dintelui nu este afectata. Manopera dureaza 10-15 minute si se realizeaza cu adezivi prin tehnica de colaj.

servicii dentare

Albirea dentară corecteaza modificarile de culoare ale dintilor dumneavoastra care apar în timp sau datorita consumului de alimente sau bauturi care pot colora dintii ( fructe, cin rosu, ceai, cafea, etc.). Consultul medicului stomatolog este obligatoriu înainte de un astfel de tratament.
Este foarte important sa stiti ca materialul de albire dentara nu are voie sa vina în contact cu tesuturile din interiorul dintelui. Altfel spus, la începerea tratamentului de albire dentara toate leziunile carioase trebuiesc tratate iar suprafetele radiculare dezgolite (retractiile gingivale) trebuiesc protejate suplimentar.
De asemenea, trebuie sa luati in considerare ca albirea nu afecteaza plombele, puntile sau coroanele dentare, deci in cazul in care aveti pe dintii din fata mici plombe de o culoare apropiata de culoarea dintilor dumneavoastra naturali, ar putea exista discrepante de culoare dupa albire.
Cea mai utilizata metoda de albire este cea practicata în gutiere, la domiciliul pacientului. În cazul “albirii acasa”, pacientul va purta pe dinti o gutiera care va contine un gel de albire. Procesul se poateîintinde pe durata a 5-8 zile. în functie de dantura dumneavoastra, medicul stomatolog va va recomanda timpul zilnic în care va trebui sa purtati gutierele.
Dupa tratament, exista posibilitatea ca sa existe o sensibilitate a dintilor la rece, dar aceasta va trece dupa cel mult trei zile. Nu se recomanda pe durata tratamentului consumul de bauturi reci sau fierbinti, a fumatului sau consumul citricelor.
Cât timp dureaza efectele albirii dentare? În conditiile unei igiene corecte, efectele albirii dentare pot dura si câtiva ani. Daca pacientul este consumator de lichide colorate (vin rosu, Coca Cola, etc) sau daca este fumator, efectele albirii dentare pot disparea mai repede.

4) Pedodonţia– se refera la asistenta stomatologica acordata copiilor. De la cele mai fragede vârste este recomandat ca cei mici sa fie adusi alaturi de parintii în cabinetul de medicina dentara pentru a se obisnui cu ambianta acestuia. Dorim sa le asiguram experiente cât mai interesante astfel încît copii dumneavoastra sa revina cu placere în cebinetul nostru pentru controalele periodice atât de necesare la orice vârsta.

servicii dentare

5) Chirurgie orală – manoperele de chirurgie orala se folosesc când tratamentul dintelui prin obturatii (plombe) sau tratamentul endodontic (pe canalele radiculare) este imposibil din cauza extinderii infectiei. Manoperele chirurgicale se executa în cabinetul nostru sub anestezie, fara durere, în conditii de maxima siguranta. În cabinetul nostru puteti bebeficia de urmatoarele manopere chirurgicale:
– Extractii dentare;
– Extractii de dinti inclusi (molari de minte, canini, alti dinti);
– Aditie de os;
– Lifting de sinus maxilar;
– Regularizari de creasta alveolara (înaintea protezarii mibilizabile);
– Rezectie apicala;
– Chistectomii;

servicii dentare

6) Odontologie şi terapie restauratoare– cea mai frecvent întâlnita afectiune dentara este caria. Odata procesul carios declansat, acesta este ireversibil. Cavitatile mici si medii pot fi restaurate cu ajutorul materialelor de obturatie compozite, complet fizionomice care asigura o estetica deosebita a obturatiei plombei). Aceste materiale de ultima generatie cât si tehnologia ultramoderna folosita asigura „plombelor” un succes pe termen lung.

servicii dentare

O alta metoda de restaurare a unui proces carios dentar o reprezinta incrustatiile dentare. Acestea sunt piese protetice realizate de tehnician în laborator si cimentate de medic în cavitatea rezultata dupa curatarea cariei. Sunt lucrari de mare finete si exactitate ce corespund celor mai mari exigente estetice. De asemenea, au o durabilitate în timp crescuta fata de plombe.

Incrustatiile pot fi realizate din:
– Materiale compozite modelate si polimerizate în laboratorul de tehnica dentara;
– Metale nobile (aur);
– Ceramica dentara;

Pentru realizarea unei incrustatii sunt necesare doua sedinte de tratament: în prima sedinta este pregatita cavitatea si este luata amprenta care este trimisa an laborator. Tehnicianul realizeaza incrustatia, care în sedinta urmatoare este cimentata de catre medic în cavitatea preparata.

În mod cert incrustatiile sunt superioare calitativ obturatiilor (plombelor). Iata si câteva motive:
– Adaptare marginala superioara;
– Forma dintelui este perfect refacuta datorita modelajului în laborator;
– Din acelasi motiv al modelajului în laborator, punctele de contact interdentare sunt eprfect refacute;
– Incrustatiile nu coloreaza dintele, spre deosebire de obturatiile de amalgam;
– Estetica ireprosabila în cazul incrustatiilor de ceramica;
– Prin refacerea perfecta a punctului de contact interdentar, incrustatia contribuie la mentinerea sanatatii gingiei si papilei interdentare;
Incrustatiile se pot utiliza în majoritatea cazurilor în care se indica obturatii, fie datorita unui proces carios sau unei fracturi dentare cu lipsa de substanta.
Între incrustatiile de metale nobile si ceramica nu sunt diferente semnificative, cu exceptia esteticii deosebite a acestora din urma. Oricare ar fi materialul ales, aceste piese protetice se caracterizeaza printr-o longevitate deosebita, uneori si peste 25-30 ani în cazul pacientilor cu igiena buna.

7) Endodonţie – reprezintă tratamentul afectiunilor pulpei dentare (a nervului) si se ocupa cu indepartarea continutului camerei pulpare si a canalelor radiculare, adica a „nervului”, largirea, sterilizarea si obturarea canalelor radiculare.
Tratamentul de canal împiedica extinderea infectiei la dintii învecinati si împiedica distrugerea dintelui unde a aparut infectia. În functie de numarul de dinti care urmeaza a fi tratati, tratamentul de canal se poate efectua în una sau mai multe sedinte.

servicii dentare

Cea mai importanta etapa o constituie obturarea canalelor radiculare (închiderea lor definitiva cu materiale speciale care vor ocupa locul fostului nerv dentar).
De aceasta etapa depinde longevitatea dintelui astfel tratat. În cabinetul nostru se foloseste aparatura de ultima generatie – apex finder Root ZX II produs de firma Morita din Japonia (aici link pt imagine sau poate chiar imaginea). De asemenea manopera de obturare propriu-zisa este realizata dupa o tehnica speciala, deosebit de eficienta care faciliteaza o obturatie radiculara omogena si corecta din toate punctele de vedere,. În acest mod, dintele dumneavoastra va ramâne pe arcada dentara un timp îndelungat.

8) Parodontologie– Parodontologia se ocupa cu sanatatea elementelor de sustinere ale dintelui: gingie, ligamentul dento-alveolar, os. Cauza bolilor parodontale o reprezinta bacteriile care sub forma de placa bacteriana adera la dinte si la tesuturile învecinate dintelui , afectând sistemul de mentinere a dintelui (gingia si osul). În acest proces, tartrul dentar (piatra de pe dinti) reprezinta un factor favorizant al bolii parodontale prin actiune mecanica de îndepartare a gingiei de pe dinte.

servicii dentare

Boala parodontala este o afectiune nedureroasa în primele faze, putând evolua nedetectata în lipsa unui control de specialitate. Pentr ca în final dintele sa devina mobil si sa se elimine. Aceasta evolutie este de obicei însotita în fazele avansate de dureri dentare datorate expunerii radacinii în mediului bucal (lichide calde, reci, acre), dar si de abcese parodontale repetate.

9) Protetica fixă şi mobilă – cariile dentare, boala parodontala, traumatismele dentare daca sunt neglijate toate au drept consecinta extractia dentara si formarea de brese (spatii libere) în arcadele dentare. Consecintele acestor brese apar în timp si se datoreaza în principal migrarii postextractionale a dintilor vecini bresei, atât de la nivelul arcadei afectate cât si a vecinilor din arcada antagonista. Aceste migrari afecteaza treptat articulatia temporo-mandibulara (care uneste mexilarul cu mandibula) provocând dureri de cap, dureri musculare care sunt foarte rar diagnosticate corect.
În momentul în care caria a afectat o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi reconstituit cu o obturatie (plomba). În acest caz solutia ideala pentru garantia succesului în timp este acoperirea dintelui afectat cu o coroana dentara.
Odata aparuta edentatia, dintele sau dintii lipsa pot fi completati fie printr-o lucrare protetica fixa (punte dentara) sau mobila, fie cu ajutorul implantului dentar.
Lucrarile protetice fixe se pot realiza în situatiile în care bresa edentata (spatiul în care nu sunt prezenti dinti) este marginita la ambele extremitati de catre dinti, astfel încât lucrarea sa poata fi sprijinita la ambele capete pe bonturi dentare (dintii slefuiti – pregatiti de catre medic pentru lucrare).

servicii dentare

Din punct de vedere al materialului din care pot fi realizate, lucrarile protetice fixe pot fi realizate în cabinetul nostru din urmatoarele materiale: metale, compozite pe schelet metalic (cunoscut popular ca si semi-portelan), ceramica (full ceramic crowns), ceramica pe suport metalic si ceramica pe suport de oxid de zirconiu. Coroanele acrilice sunt utilizate în cabinetul nostru doar provizoriu pentru o perioada scurta de timp, datorita multiplelor inconveniente pe care le prezinta în timp.
a) Coroanele compozite pe schelet metalic au o componenta metalica ce asigura rezistenta mecanica lucrari protetice acoperita în intregime de componenta fizionomica. Materialele compozite ce alcatuiesc componenta fizionomica a acestor lucrari contin polimeri organici în amestec cu microparticule anorganice cu dimensiuni de ordinul micronilor care îi asigura calitati protetice superioare. Comparativ cu lucrarile ce au drept componenta fizionomica rasinile acrilice, materialele compozite au o rezistenta mecanica la abrazie mult superioara, stabilitate cromatica a culorii mult mai mare si o compatibilitate mult îmbunatatita cu gingia marginala.
b) Coroanele metalo-ceramice satisfac foarte bine nevoie estetice. Au un aspect natural si sunt foarte bine tolerate de gingie. Scheletul metalic asigura rezistenta mecanica necesara chiar si în cazul breselor mai întinse de 3-4 dinti. Componenta fizionomica de ceramica acopera în întregime scheletul metalic si asigura o estetica foarte buna.
c) Coroanele integral ceramice – ofera cele mai bune rezultate estetice, datorita posibilitatilor superioare de reflexie a luminii în interiorul materialului. Alte aventaje ale coroanelor intergral ceramice sunt:
– portelanul glazurat are o suprafata fara pori, fiind cel mai biocompatibil material de restaurare. Sunt evitate potentialele alergii si fenomene de toxicitate provocate de aliajele metalice;
– transiluminarea gingivala; materialul fiind translucid permite transmiterea luminii la nivelul dintelui si nu produce colorarea tesuturilor adiacente restaurarii;
– individualizarea prin glazurare (pictare) pentru o mai buna integrare coloristica si un aspect mai natural;

servicii dentare
servicii dentare

d) Coroanele ceramice pe suport de zirconiu folosesc proprietatie mecanice si estetice deosebite ale acestui material. În fapt se foloseste oxidul de zirconiu care este un meterial cu o densitate foarte mare, nu are efect iritant asupra gingiei si este bioinert. Utilizarea oxidului de zirconiu nu este o noutate; de ani de zile acesta este utilizat ca implant, în chirurgia de sold, pentru articulatiile degetelor si ca substituent de os, deoarece este foarte elastic si are rezistenta buna la încovoiere. Ceramica acoperitoare este cu totul alta decat cea obisnuita, putându-se arde în cuptoarele speciale de nenumarate ori fara sa se deterioreze.

Care sunt avantajele lucrarilor protetice de ceramica pe suport de oxid de zirconiu?
Avantajul principal al acestor lucrari este dat de estetica lor deosebita combinata cu o rezistenta mecanica foarte buna care permite realizarea unor lucrari protetice mai întinse. Estetica este data de culoarea alba a oxidului de zirconiu care permite obtinerea unei transluciditati deosebite si a unui aspect complet natural.

Alte avantaje ale lucrarilor ceramice pe suport de oxid de zirconiu:
– biocompatibilitate foarte buna;
– longevitatea lucrarii – în cazul retragerii gingivale, marginile negre sunt inexistente, comparativ cu restauratiile metalice;
– Testele au demonstrat ca este singurul material complet non-alergenic;
– Rezistenta la aciditate împiedica absortia poluantilor si favorizeaza o curatare mult mai usoara;

servicii dentare

Lucrarile protetice mobilizabile sunt utilizate în situatiile în care pe arcade sunt un numar redus de dinti (3-4 unitati dentare) sau în situatiile unde acestia au o localizare nefavorabila chiar daca numarul lor este mai mare sau în situatiile în care edentatia este totala (lipsesc toti dintii de pe arcada). Aceste lucrari sunt aplicate în cavitatea orala de catre pacient si igienizate de catre acesta.
În cabinetul nostru se realizeaza urmatoarele lucrari mobilizabile:
– Proteze partiale rigide;
– Proteze partiale elastice;
– Proteze totale rigide;
– Proteze totale elastice;
– Proteze scheletate ( au mijloace speciale de sustinere pe un numar redus de dinti restanti – capse, culise, telescoape iar întinderea lor pe palatul dur – “cerul gurii” este foarte mult redusa);

servicii dentare

10) Implantologia – Un domeniu relativ recent adaugat stomatologiei, ofera solutii protetice de restaurare a dintilor lipsa (breselor din arcada) fara a mai fi necesara slefuirea dintilor vecini bresei dentare. Implanturile dentare sunt cea mai moderna si avansata solutie pentru înlocuirea dintilor care lipsesc, cu o rata de succes foarte mare.
Implanturile dentare sunt dispozitive asemanatoare unor suruburi, realizate din titan de înalta puritate, material perfect biocompatibil ce permite vindecarea osoasa de jur împrejurul implantului dupa inserarea acestuia (osteointegrarea implantului) .Aceste implanturi se pot insera atât la arcada superioara cât si la cea inferioara, având rolul de radaacini dentare artificiale pe care se realizeaza lucrarile protetice (dintii artificali).

De ce este implantul cea mai buna varianta de tratament?
Daca dintii vecini bresei sunt sanatosi (fara carii) este de preferat folosirea unui implant, evitându-se astfel slefuirea acestora în scopul realizarii unei punti dentare.
În cazurille în care pe arcada au ramas putini dinti si nu este posibila realizarea unei lucrari protetice fixe (cimentate pe dintii ramasi) implantologia ne permite inserarea unui numar suplimentar de dinti stâlp acolo unde este nevoie de acestia (cu conditia unui suport osos satisfacator), Ulterior,pe acesti stâlpi se pot realiza lucrarile fixe dorite. Cazurile de edentatie totala (când lipsesc toti dintii de pe arcada) beneficiaza de abordari similare.

Ce etape trebuiesc parcurse de la începerea tratamentului pâna la finalizarea lucrarii protetice pe implanturi?

servicii dentare

– Cu ocazia primei consultatii se determina planul de tratament si se indica efectuarea unei radiografii panoramice în vederea evaluarii dimensiunii verticale a osului;
– În cazul unui volum osos insuficient, cabinetul nostru va pune la dispozitie tehnhici de aditie osoasa;
– Inserarea propriu-zisa a implanturilor se realizeaza sub anestezie locala si este complet nedureroasa;
– La 7-10 zile se îndeparteaza firele iar vindecarea osoasa care fixeaza implantul în os dureaza 4-6 luni;
– Dupa vindecarea osului, se descopera implantul si se monteaza o capa de vindecare care are rolul de a permite vindecarea gingiei timp de 1 saptamâna;
– Dupa o saptamâna se monteaza bontul dentar (care va înlocui traditionalul dinte “slefuit” si se ia amprenta pentru lucrarea definitiva;

Cine poate beneficia de tratamente protetice cu implanturi dentare?
Terapia cu implanturi dentare poate fi folosita în general la orice persoana cu o stare de sanatate buna si ingiena dentara impecabila.

Ce urmeaza dupa aplicarea lucrarii protetice pe implante?
În cadrul terapiei cu implanturi, controalele efectuate în cabinetul nostru alaturi de o igiena impecabila sunt indispensabile. Primul control este efectuat la 10 zile dupa terminarea tratamentului. Ulterior, vor mai fi controale la o luna, la trei luni, la sase luni, apoi anual.
Doar astfel, o restaurare protetica sprijinita pe implanturi poate functiona timp îndelungat.

În speranta ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor, va asteptam în cebinetul nostru pentru a alege împreuna cea mai buna solutie de tratament pentru dumneavoastra.